Lessen

thema paddenstoelen en andere schimmels...

 
Niveau :       Groep 3 t/m 8
Periode:       Herfst
Plaats:          Heemtuin
Begeleiding:  Voor groep 3 t/m 6 volwassenen per ca.4 kinderen
                     zelf meenemen.
                     Groep 7 en 8 mogen zelfstandig werken.

De jongere kinderen gaan buiten opzoek naar verschillende paddenstoelen en gaan die goed onderzoeken.  De kinderen vanaf groep 6 krijgen buiten en binnen opdrachten. Buiten gaan ze op zoek naar paddenstoelen, binnen worden er verschillende werkbladen over paddenstoelen gemaakt. Ook komen schimmels op levensmiddelen aan bod bij de oudere kinderen. Deze worden goed bekeken, met het blote oog, met een loep en onder de binoculair. Er wordt in kleine groepjes gewerkt.

  microscoop

Thema Ontdekkingstocht

Riki-vergrootglas Niveau: Groep 7 en 8
Periode: Lente, zomer
Plaats:   Heemtuin

Een ontdekkingstocht door de heemtuin met aandacht voor de geschiedenis van de heemtuin en voor zijn huidige bewoners. Er is een grote diversiteit aan opdrachten met thema’s als afvaleters, natuurbeleving en sporen zoeken.

Thema egel

Niveau :       Groep 3 en 4
Periode:       lente / zomer / herfst
Plaats:          Heemtuin
Begeleiding: 1 volwassenen per ca.4 kinderen zelf meenemen.

Tijdens de inleiding van deze les, wordt aan de kinderen van alles over de egel vertelt; wie is de grootste vijand, waarom zie je de egel niet overdag, mag een egel melk drinken. Daarna gaan de kinderen de tuin in om de opdrachten te maken. De meeste informatie die de kinderen in het begin hebben gekregen, komen ze bij de opdrachten weer tegen.

egel-wipn

Thema dierengeluiden

 
blaffende-hond

Niveau:         Groep 1 t/m 5
Periode:        Hele seizoen
Plaats:           Heemtuin
Begeleiding: 1 volwassenen per ca.4 kinderen zelf meenemen.

Tijdens een inleiding komen eerst vragen aan de orde zoals: kunnen dieren met elkaar praten, heeft bijv. een hond meerdere soorten blaffen, wat zouden ze elkaar vertellen, enz.
Daarna gaan de kinderen in groepjes in de tuin opdrachten maken/doen waarbij ze van alles te weten komen over de diverse geluiden die de dieren om ons heen maken.

 

Thema bomen


Niveau:
        Groep 6,7, 8
Periode:        Lente, zomer herfst, winter
Plaats:          Heemtuin
Begeleiding: Voor de groep 6 ; 1 volwassenen per ca.4 kinderen zelf meenemen.
                      Groep 7 en 8 mogen zelfstandig werken.
 
Na een inleidend gesprek gaan de kinderen in groepjes zelf buiten op onderzoek uit. Overal in de tuin staan opdrachten voor ze klaar, waarin bomen en hun bewoners centraal staan. Ze mogen voelen, tekenen, bekijken en vergelijken, met zoekkaarten werken, etc.
 
boom n
Meer artikelen...