Kruidenwandeling vanuit schutterspark

kruiden 2

Stichting Natuurfonds (Pompenhüske) organiseerde een gratis kruidenwandeling vanuit Schutterspark. Deze wandeling zou al eerder in het jaar plaatst vinden, maar door de extreem hoge temperaturen is die toen afgeblazen

Woensdag 28 september was de nieuwe datum voor deze excursie. Het weer werkte nu wel mee, de zon scheen regelmatig en bij een temperatuur van ca. 22 C. was het lekker wandelweer.

Om 13.00 uur verzamelden de 8 deelnemers en gids Wilma zich bij de roeivijver, waar de wandeling startte. We liepen via het nieuwe pad richting Rimburgerweg en vandaar richting koffiepoel, waarna we naar de heemtuin gingen.

Het echte kruidenseizoen is eigenlijk al voorbij, maar er stond nog genoeg om te bekijken en iets over te vertellen. Ook werd er geproefd van de wortel van het nagelkruid.

In de heemtuin aangekomen, had Marianne alles voorbereid om kruidenthee te maken.

Er werden 2 smaakjes gemaakt: thee van munt en bernagie en goudsboem en een thee van citroenmelisse met rozenblaadjes.

Terwijl de thee stond te trekken, gingen de deelnemers onder leiding van Wilma aan de slag om kruidenboter te maken.

Eerst werden alle kruiden ( tijm, salie, lavas, marjolein, smalle weegbree, peterselie, bieslook, knoflook, oost Indische kerst) heel fijn gesneden. Per drie personen werd er een keus gemaakt welke kruiden ze in de boter wilde hebben en alles werd gemengd. Om te bepalen of de smaak goed was, werd de boter op toastjes gesmeerd en zo geproefd. Toen iedereen tevreden over de smaak was werd er per groepje een staaf van de boter  gemaakt en deze werd mooi versierd met bloemetjes van de bernagie en oost Indische kerst.
Deze staven werden in de koelkast gelegd om op te stijven.

Ondertussen namen Marianne en Wilma de deelnemers mee naar de kruidentuin om nog meer over de kruiden te vertellen.

Natuurlijk was deze middag ook onze “persfotograaf” Herman aanwezig en maakte weer mooie foto’s.

Ondanks dat er niet zoveel deelnemers waren bij deze excursie, was het toch een zeer leuke en leerzame middag.

Klik hier voor de foto's van deze middag